Emre Çevik

Çözüm Odaklı mı? Kaos Odaklı mı?

Öncelikle selamlar,

Yazıya nasıl bir giriş yapacağımı düşünürken selamlama ile bir girişin zararı olmaz diye düşündüm.

Yazı başlığından da çıkaracağımız gibi iki yaklaşım arasında küçük bir karşılaştırma yapacağım. Değerlendirmelerimi biraz daha ekip çerçevesinde yapmaya çalışacağım. Eminim gözlerinizi kapatıp düşündüğünüzde her iki yaklaşıma da uyan yüzler göreceksiniz. Hatta bir adım öteye gidecek olursam belirli zaman ya da konularda siz kendinizi her iki yaklaşımda da görebilirsiniz…

Öncelikle, iki yaklaşım birbirinden ne kadar uzak görünse de iyi yönetilmeyen bir “Çözüm Odaklı” tam bir Kaos a dönüşebilir. Şöyle örnekleyelim, elinizde yapılması gereken bir iş var ve bu işi yapmanın farklı yolları mevcut. Ekibiniz de iyi niyetli iş yapmaya çalışan kişilerden oluştuğunu düşünelim. Lider, yönetim ya da yön göstermede pasif ya da geride kalırsa iyi niyetli ve çözüme gidecek yol bir türlü hayata geçmeyebilir.
Yani buradan çıkarılacak en önemli derslerden birisi bence, iyi bir Lider…

Yeterli mi?

Tek başına iyi bir lider bu yaklaşımı benimsese de ekip içerisindeki her bir takım üyesinin “Çözüm Odaklı” yaklaşıma katkı sunması şart. Haliyle bu katkıyı doğrudan istemek de mümkün olmayabiliyor. Bunun adına Ekmek/Köfte diyelim, İş Tatmini diyelim, Motivasyon diyelim, Ödüllendirme diyelim…. Ben bütün bunları toplayıp üç kelime ile özetlersem “Mutlu Çalışma Arkadaşı”. Çıkarılacak diğer bir ders de, Mutlu Çalışanlar….

Yeterli mi?

İyi bir lider, mutlu çalışma arkadaşları… Belirli bir süre gider çözüm odaklı yaklaşımı sağlar. Ya çalışma ortamı? İşi ya da talebi yapan kişiler?
Talebi karşılayan ekip kadar talep yapan ekibinde bu yaklaşımda olması çok önemli. Sunduğunuz her bir çözümü dinlemeden, bunun çöpu var, iyi ama sapı var derse!!! Yine çözüm odaklı diye başladığımız şey Kaos a döner mi? Bence döner. Derslerin sayısı arttı ama, yeni çıkaracağımız ders, Karşı tarafın da tutumu..

Bunlar “Çözüm Odaklı” yaklaşımı zorlaştırır belki ama imkansız da yapmaz. İyi yönetim tarzı ve güçlü iletişim ile KAOS a dönmeden sonuca ulaşabiliriz.

Peki gelelim biraz da olumsuz taraflara.. KAOS odaklı

Bunu çok detaylandırmayacağım ama yukardakı başlıklar gibi ufak değerlendirmeler ile ilerleyelim,

Bazı ekiplerde farklı kaygılar, hırslar ile kaos odaklı yaklaşım sergileyenler çıkacaktır. Fırsata çevirin demeyeceğim… Benim en tehlikeli bulduğum yaklaşım tarzıdır ki bazı durumlarda sonuca gelmeden çözüm odağı ile ilerlediğini düşünürsünüz. Anladığınızda da birçok zaman ve iş gücü kaybı. Bu gibi kötü niyet ile yapılan çözümsüzlük yaklaşımlarında, ekibi iyi tanımak. Doğru motivasyon ve doğru yönetim ile aşılabilir.

Bazı durumlarda da hiperaktif, heyecanlı ya da alkışları üzerine almak için olması gereken gibi değil kısa yoldan başarı elde etmek için atılan adımlar da ne yazıkki kaos a çıkıyor.

As cümle..

İyi bir ekibiniz varsa,
iyi bir kurumda iseniz,
Değer gördüğünüzü hissediyorsanız,
Yeterince Köfte varsa,

Çözüm odaklı yaklaşımdan başka ne düşünürsünüz ki…

Categories:

Comments are closed